WDF actueel

 • Myriam Everard krijgt De la Courtprijs 2020
  Myriam Everard krijgt De la Courtprijs 2020 Op 16 november 2020 wordt de De la Courtprijs van de KNAW uitgereikt aan Myriam Everard voor haar wetenschappelijke oeuvre, waarvan het Wilhelmina Drucker webmonument als werk in uitvoering deel uitmaakt. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een online bijeenkomst. Verdere informatie over die bijeenkomst en over de prijs is hier beschikbaar.
 • Zondag 3 mei 2020: Truus’ Children op NPO2
  Zondag 3 mei 2020: Truus’ Children op NPO2 Op zondag 8 maart 2020, Internationale Vrouwendag, vond in EYE in Amsterdam de première plaats van Truus’ Children, een documentaire van Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn. In deze documentaire wordt het ongelofelijke verhaal verteld van Truus Wijsmuller (1896-1978), die vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van duizenden Joodse kinderen redde. In de documentaire komen 21 van die kinderen van toen aan het woord. Meer over de documentaire hier. De WDF leverde een bijdrage aan de film door een…
 • Donderdag 20 december 2018: afscheidscollege Mieke Aerts
  Donderdag 20 december 2018: afscheidscollege Mieke Aerts Op donderdag 20 december 2018 neemt Mieke Aerts, sinds 2015 hoogleraar moderne politieke geschiedenis van Nederland (UvA), van 2009 tot 2015 eerste Wilhelmina Drucker hoogleraar (UvA), afscheid van de Universiteit van Amsterdam met een college getiteld: Gemaakte identiteiten: wennen aan een strijdtoneel.
  Lees meer ...
 • Woensdag 14 november 2018: boekpresentatie Sekse. Een begripsgeschiedenis
  Woensdag 14 november 2018: boekpresentatie Sekse. Een begripsgeschiedenis Op woensdag 14 november 2018 verschijnt Sekse. Een begripsgeschiedenis, onder redactie van Myriam Everard en Ulla Jansz. De bundel vormt deel 1 van de nieuwe serie die het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis met Sekse start – JVG Xtra – en wordt uitgegeven bij Verloren in Hilversum.
  Lees meer ...
 • F-site online!
  F-site online! Met het evenement ‘De geschiedenisles die je nooit hebt gehad’, in een uitverkochte De Rode Hoed, is op 29 oktober 2018 de F-site officieel gelanceerd. Lesmateriaal over vijftig vrouwen in de geschiedenis is nu te vinden op www.f-site.nu. De bedoeling is dat dit materiaal steeds verder zal worden aangevuld.
  Lees meer ...
 • Vrijdag 27 oktober 2017: presentatie biografie van Trien de Haan
  Vrijdag 27 oktober 2017: presentatie biografie van Trien de Haan Het onderzoek is boek geworden: Bart Lankester, Kom vrouwen, aangepakt! De revolutie van socialiste Trien de Haan (Amsterdam: Prometheus). Kom vrouwen, aangepakt! is het levensverhaal van een West-Friese arbeidersvrouw, waarin bijna een eeuw vaderlandse geschiedenis besloten ligt.
  Lees meer ...
 • Huishouden in Nederlands Nieuw-Guinea
  Huishouden in Nederlands Nieuw-Guinea Op 6 juli 2017 heeft dr Geertje Mak, Wilhelmina Drucker hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, onder grote belangstelling haar oratie Huishouden in Nederlands Nieuw-Guinea uitgesproken. De tekst van de oratie is hier beschikbaar.
  Lees meer ...
 • Oratie dr Geertje Mak, Wilhelmina Drucker hoogleraar Politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam
  Oratie dr Geertje Mak, Wilhelmina Drucker hoogleraar Politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam Op donderdag 6 juli 2017 zal dr Geertje Mak, vanwege de Wilhelmina Drucker Fundatie benoemd tot bijzonder hoogleraar Politieke geschiedenis van gender in Nederland, haar hoogleraarsambt openlijk aanvaarden door het uitspreken van een rede, getiteld: Huishouden in Nederlands Nieuw Guinea. Geschiedenis van geslacht op geslacht. Plaats: Aula Universiteit van Amsterdam / Oude Lutherse kerk, Singel 411, Amsterdam Tijd: 16.00 uur precies.
  Lees meer ...
 • Symposium '1915: Feminisme in oorlogstijd' - 15 december 2015
  Symposium '1915: Feminisme in oorlogstijd' - 15 december 2015 In het heetst van de strijd voor het vrouwenkiesrecht was de wereldoorlog uitgebroken. In reactie daarop hadden Nederlandse feministen en andere vrouwen die het staatsburgerschap ambieerden, zich gemobiliseerd tegen oorlog en militarisme. Bekend is het internationale congres in Den Haag van vrouwen uit de vrouwenkiesrechtbeweging in het voorjaar van 1915. Minder bekend is dat socialistische vrouwen hen met een manifestatie in Amsterdam bijna een maand vóór waren.
  Lees meer ...
 • Van vrouwen, vrede en verzet
  Van vrouwen, vrede en verzet VERSCHENEN: tweede druk Van vrouwen, vrede en verzet In november 2015 is de tweede, uitgebreide druk verschenen van Bart de Cort, Van vrouwen, vrede en verzet. Selma Meyer (1890-1941) en haar Holland Typing Office. Uit deze nieuwe druk blijkt dat Selma Meyer in nog meer sociale bewegingen actief was dan tot nu toe bekend. Daarnaast bevat deze uitgave de volledige correspondentie van, aan en over Meyer in de periode…
  Lees meer ...

Aanvullende info

 • Gepubliceerd: 15 december 2015
Laatst aangepast: 05 juli 2017
Meer in deze rubriek: « k2-inlogpagina Zoeken »

Wilhelmina Drucker